Парк природе Радан планина

Парк природе Радан планина је велико подручје које захвата делове Јабланичког и Топличког округа.   Највиши врх је Шопот на 1408 метара н.в. Одликује се изузетним биогеографским и морфолошким облицима, као и културним наслеђем. Садржи многе биљне врсте које су на подручју Србије ретке и угрожене. Забележено је 750 биљних врста из 91 фамилијe и 369 родова.   Боравак на Радану пружа мир и тишину, лековите хладне воде са извора, дивље плодове: печурке, трешње, малине, купине, шипурак, сремуш  и лековите траве. Са видиковца пуца поглед на лесковачку котлину.

  Планина је лако доступна пешацима, бициклистима и моторизованим возилима. Стазе су обележене путоказима и симболима за орјентацију у простору и кретање ка врховима Радана, споменику природе “Ђавољој вароши”, Брестовачком/Бубличком језеру, бањама Пролом, Сијаринској, Куршумлијској и Луковској, ка “Узбрдној низбрдици”, ка археолошким налазиштима “Царичин град” и “Плочник” , бројним црквама и споменицима.

Петрова гора је један од врхова у Парку природе планина Радан до кога се стиже након 35 км од центра Лебана у правцу села Слишана.  У овоме селу и данас има остатака старог аквадукта којим је у шестом веку до Царичиног града (Јустинијане Приме) стизала питка вода. На Петровој Гори се налази новија црква Св.Петра и Павла. Претпоставља се да је ту био старији храм на чијим су темељима мештани околних села обновили здање око кога обележавају Петровдан 12. јуна. Легенда каже да је на том месту у предхришћанско време био жртвеник на коме су боговима приношене жртве за просперитет и благостање. Камени блок у коме је урезано удубљење налази се испред самог улаза у црквено двориште. Ово говори много у прилог живота на овом простору из најранијих периода људске цивилизације.

У близини Петровог врха (неких два километара) налази се видиковац “Камен” до кога се стиже обележеном пешачком стазом и одакле пуца поглед ка планини Кукавица и долини реке Јабланице.

Прочитај више на линку: https://radan.srbijasume.rs/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *